שרונה אז והיום

ספרי תל אביב במהדורה דיגיטלית

גלריית סרטים

מגנטים תל-אביביים למכירה

מאמרים בתולדות תל-אביב

גלריית תמונות

פורומים

לוח אירועים

ספרים חדשים בנושא א"י

העולם שלי - מאמרים וכתבות על אטרקציות עולמיות

ארכיון ניוז-לטר שבועי

מאמרים וכתבות תיירותיות

סרטי תל-אביב הקטנה

מכתבי תודה על סיורים

ספרים של אילן שחורי למכירה

תל אביב - אודיסה

בית הבאוהאוס בו נולדתי - גורדון 67 תל-אביב

מסמכים נדירים מתולדות תל אביב

סרטים והופעות של אילן שחורי בתכנית רואים עולם בערוץ 1











האם בית האדמור מהוסיאטין המתפורר ברחוב ביאליק בתל-אביב, יחדל להיות בית כנסת ויזכה לשחזור ושימור?

האם בית האדמו"ר  מהוסיאטין  המתפורר ברחוב ביאליק בת"א, יחדל להיות בית כנסת ויזכה לשחזור ושימור?

 

מאת אילן שחורי

דרמה של ממש מתחוללת בימים אלה ברחוב ביאליק בתל אביב, ליד אחד מהבתים שיועדו לשימור מחמיר, פרי תכנונו של האדריכל יוסף ברלין מ-1922. מבנה שהחל את דרכו בראשית שנות העשרים כסנטוריום, הפך לבית מגורים יוקרתי של משפחת בעלי עסקים ובסוף שנות ה-30 גם בית מגוריו של הרב ישראל פרידמן, המפורסם בשם האדמו"ר מהוסיאטין. הוא שהקים בחדר המרכזי בדירתו בית כנסת, שלאחר פטירתו ב-1948 הפך למרכז החסידות בתל-אביב.

מסתבר שעל בית זה, ברחוב ביאליק 19, אחד הבתים המיוחדים ברחוב, שחיים נחמן ביאליק גר ממול, ונתן לו את השם "מבראה" , ובסוף שנות העשרים פארה את החצר האחורית בריכת מים ססגונית עם חזית לים, עומדת מחלוקת אדירה בין חסידי האדמו"ר מהוסיאטין שב-20 השנה האחרונות יושבים במקום באופן לא חוקי, לבין בעלי הנכס  המבקשים לשקם את הבית ולהעמידו לתפארת בדומה ליתר  הבתים האקלקטיים ששופצו ושוקמו במקום.

 תמונה של הבית ברחוב ביאליק 19 מאמצע שנות ה-20 (מאוסף אלי שליט)

בראשית השבוע, הגיעו לבית ברחוב ביאליק 19, נציגים מטעם בעלי הנכס וסגרו את שערי הבית. חסידי האדמו"ר מהוסיאטין, שמדי פעם היו נוהגים בסופי שבוע לבוא למקום ולהתפלל, אם הצליחו לגייס מניין, סוערים ורוגשים בטענה כי גזלו מהם בית כנסת עתיק ומיום ראשון השבוע הם מתפללים באופן הפגנתי מחוץ לבית, על המדרכה הסמוכה, למגינת ליבם ולרוגזם של דיירי הרחוב.

חסידי בית הכנסת בתפילת מחאה השבוע מחוץ לבניין. (צילום: "כיכר השבת")

אנשי חסידות רוז'ין וועד בית הכנסת גייסו בימים האחרונים לעזרתם את העו"ד החרדי אברהם זילברשלג והקימו וועד פעולה נגד סילוקם מהמקום וסגירת בית הכנסת. מנגד טוענים כיום  שלושה שותפים שהם בעלי הנכס, ביניהם עו"ד משה שוב, כי אמנם הבניין הושכר בדמי מפתח לאדמו"ר מהוסיאטין, אך האדמו"ר לא הותיר אחריו יורש ולאחר פטירתו הבניין אמור היה לשוב לידי הבעלים. לטענתם  קיים בעניין זה גם פסק דין חלוט של בית המשפט העליון שאנשי בית הכנסת סירבו לקיימו.

 

הבית המיוחד הזה, ברחוב ביאליק 19, שציורי קיר יפים מפארים את חדריו, עמודים יוונים את פינותיו והמרצפות עם הפרחים בולטות בכניסות, הוקם ב-1922 על שטח קרקע שהיה בבעלותו של הסופר שמח בן ציון, אביו של הסופר נחום גוטמן. את המגרש רכשה מהסופר חוה שפירא, אשר הזמינה את האדריכל יוסף ברלין, שבלט בתל אביב בבניינים שהקים מלבני סיליקט. בית מגוריו בולט עד היום בפינת רוטשילד ושיינקין ומשמש את "טקסי בלפור". במחצית שנות העשרים, שכר את הבית הרופא ד"ר גרהרד שרייבמן והוא הקים במקום בית חולים קטן ובית הבראה למחלימים. השם בראשית הדרך היה סניטריום אולם לאחר מכן ביאליק שכנו הציע לקרוא למקום "מבראה".

הסנטוריום לא פעל זמן רב ובסוף שנות העשרים וראשית שנות השלושים החליף מספר ידיים. בין היתר היו בעלי הנכס גם בתחילת שנות ה-30, בני משפחת ישמעילוף, שהקימו  גם מלון מפואר ברחוב אלנבי.

הרבי ישראל פרידמן מהוסיאטין, האדמו"ר השני לחסידות הוסיאטין ובין תומכי הציונות הדתית, שימש במחצית שנות ה-30 כאחד הרבנים החשובים בחסידות המזרח אירופאית, בעיקר ממקום מושבו באוסטריה.  ב-1937, לאחר עליית כוחו של היטלר בגרמניה והגברת האנטישמיות באוסטריה, החל להפציר בחסידיו להימלט מאירופה, והוא עצמו, למרות היותו בן 80 החליט לעלות יחד עם קבוצה מחסידיו, לארץ ישראל. הרב פרידמן בחר להתיישב בעיר תל אביב בטענה כי "בעיר יהודית זו אין צריחי כנסיות ולא נשמעים בה פעמוניהן", הוא החליט לשכור בדמי מפתח את הבניין ברחוב ביאליק 19. את רוב החדרים הפך לדירתו הפרטית  ובאחד החדרים המרכזיים בבית הפך  לבית כנסת בו התפללו הוא וחסידיו. 11 שנה לאחר שעלה לארץ, ב-31 בספטמבר 1948, כשהוא בן 91 שנה. נפטר הרב ישראל  פרידמן, האדמו"ר מהוסיאטין ונקבר בטבריה.

דירתו ובית הכנסת, לאחר פטירת  האדמו"ר, הפכו בפועל למרכז החסידות. בשנות החמישים עוד היו מגיעים  אנשי החסידות להתפלל בבית הכנסת מדי יום, אולם אט אט התקשו לגייס מניין ובשנים האחרונות כמעט ולא התקיימו במקום תפילות. הבניין ברחוב ביאליק הוזנח, קירותיו התפוררו. החצר הפכה למרכזם של חסרי בית ומסוממים. גם ציורי הקיר הרבים בקירות הפנימיים של הבניין התפוררו.

לפני למעלה מ-30 שנה נעשה ניסיון ראשון להביא להוצאתם של חסידי האדמו"ר מהוסיאטין מהבניין. בתביעה שהוגשה לבית המשפט הוכח  כי מאז פטירתו של הרב ישראל פרידמן הם תפסו את המקום באופן בלתי חוקי. בעלי הנכס באותה תקופה תכננו לממש זכויות בנייה שהיו במקום ולהביא להקמתם של עוד שלוש קומות בבניין. כדי למנוע את סגירת בית הכנסת, גויסו בראשית שנות ה-70  אלכסנדר שוב איש עסקים חרדי, שהגיע כמה שנים קודם לכן מרוסיה. הוא רכש שליש מהנכס והבטיח כי אם יבנו במקום עוד מספר קומות, הרי את קומת המרתף יקדיש לבית כנסת על שמו של האדמו"ר מהוסיאטין.  אולם הבירוקרטיה נמשכה מספר שנים, תוכניות המתאר באיזור השתנו והבית הוכרז לשימור מחמיר.

בניו ונכדיו של אלכסנדר שוב,  המשיכו את יוזמת סבם וניהלו בשנים האחרונות מגעים עם אנשי החסידות ועם עיריית ת"א, שהסכימה לממש זכויות שהיו לבניין אם הקמתו להוספת קומה שלישית, שלא מומשה. גם מחלקת השימור של העירייה התערבה, ולפני שבועות אחדים נחתם הסכם עם הבעלים כי אלו ישקיעו כשלושה מליוני שקלים בשיקומו ושיפוצו של הבניין המיוחד הזה תמורת הוספת הזכויות ומימוש הנכס כבניין מגורים. בכל מסמכי העירייה לא היה כל הוכחה כי הבית בשלב כל שהוא הוגדר כמוסד ציבורי או כמקום שניתן להקים בו בית כנסת.

אדריכלית השימור עדי קיטוב התגייסה להכין תוכניות לשיקומו ושיחזורו של הבניין וכבר לאחר ל"ג בעומר מתוכננים העבודות. מאחר ואנשי חסידות מהוסיאטין לא הסכימו לשתף פעולה או להיות חלק מההסדר, החליט אחד  מהשותפים בנכס, אפרים אשר שמו בתמיכת שותפיו, לשכור חברת שמירה ולמנוע מהחסידים את המשך השימוש בבית הכנסת ומכאן החלה להתחולל המהומה.

בעיריית תל אביב דוקא מרוצים מההתפתחות האחרונה. סוף כל סוף אולי יזכה בית זה גם לשימור, ועוד מבנה מרשים יתווסף לגלריית הבתים המיוחדים ברחוב ביאליק, לאחר שנים כה רבות של הזנחה.

 

 

 

 

 

תגובות
ישנן 5  תגובות.     להוספת תגובה
1.  הוספת קומות לשימור מחמיר?
איך בדיוק בניין לשימור מחמיר מקבל אישור לתוספת קומות??? זה רק דבר אחד שמסריח פה מתוך הרבה דברים אחרים. בעל המאה הוא בעל הדעה..

רועי סילון, roysilon@hotmail.com
נכתב בתאריך:  29/04/2013 סגור חלונית
2.  רכוש פרטי
הבית הזה נימצא בבעולת פרטית ולבעלים הזכות המלאה לעשות בו כרצונם .יש לסלק את האדמורים האלה מהבית ועם צריך גם בכוח כדאי שהציבור יפסיק לקנא בבעלי ממון משום לבנות מדינה רק עם עניים בלתי אפשרי ופירגון לבעלי ממון יכוח לתרום לפיתוח כלכלי

קרביץ
נכתב בתאריך:  04/05/2013 סגור חלונית
3.  עד שיגיעו לפשרה לא יהיה מה להציל
בית הכנסת מתפורר. פשרה יכולה לשמור על הקומה הראשונה כבית כנסת ולבנות קומה מעל.

דבורה חזון
נכתב בתאריך:  05/05/2013 סגור חלונית
4.  fכמו פצע פעור ברחוב מקסים
הטרוף שאוחז אנשים חרדים להתפלל בכל מקום שהם מחליטים שהוא קדוש זו פעולה שהיא זילות של היהדות ועברה על הדיבר הראשון. היגיע הזמן להחזיר את השפיות ליהדות ןלהפסיק את עבודת האלילות

ברלה, berlin1954@walla.co.il
נכתב בתאריך:  11/05/2013 סגור חלונית
5.  ביתכנסת 19 ביאלר
בושה וחרפה פלישת חרדים לבית לא שלהם כאשר יש צו. המורה על מיבנה מסןכן הנל לא מוכנים לקבל הנכס הינו רכוש פרטי של יזמים שרכדו אותם מכספם כאשר נתנו מטוב ליבם לאדמור לגור בו הנל הלכו לעולמם והנכס עדין שיך לבעליו היזם האם זה נכון להם להתנהג כפרמיטבים ולפלוש לבית לא שלהם ואפילו לא מוכנים להזדהות

גליה רבינוביץ
נכתב בתאריך:  12/05/2013 סגור חלונית


  חזור למעלה  חזור למעלה  




For english click here


טיולים

כל הטיולים




חדשות

כל החדשות


מסמך השבוע
מסמך השבוע

לקראת הבחירות הקרובות. מסמך מ 1918 על תעמומלת הבחירות שהיתה בתל אביב. תעמולה לא כ"כ שקטה



תמונת השבוע
תמונת השבוע

 זיכרון של פעם. גן  פרסומת לגן החיות של תל אביב. בתחילה היה  הגן מחוץ לעיר ולאט לאט העיר התקרבה לגן ולפתע הגן היה במרכזה והפך למיטרד


<< ספטמבר, 2024 >>
א ב ג ד ה ו ז
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
             
כל האירועים


הצטרפות לרשימת תפוצה


צור קשר


קישורים שימושים
עמוד תיור ישראלי בפייסבוק - הצטרף ע"י עשיית LIKE
לוח אירועים וחדשות של המועצה לשימור מבנים ואתרי התיישבות
אתר הטיולים והמידע - תל אביב שלי
פרש - האתר להיסטוריה וידיעת הארץ
לוח המראות ונחיתות און ליין
מגילות ים המלח - תצוגה דיגיטלית
מאמרים בנושא תולדות ארץ ישראל שהופיעו בכתבי העת קתדרה ועת-מול
נתונים סטטיסטיים עכשווים על תל אביב, כולל שנתונים
תחזית מזג אוויר בתל אביב
כל הקישורים



פורומים פופולארים
חוות דעת ועצות של מטיילים
פורום מורי דרך מייעצים
מעולמם של בתי המלון
טיפים והמלצות מתיירות חו"ל
ספרי תולדות ארץ ישראל - יד שנייה - מכירה - החלפה
כל הפורומים


אתר תל-אביב שלי,  My Tel-Aviv - בעריכתו של אילן שחורי, ההיסטוריון של תל-אביב, מביא לגולשים חובבי תל אביב, ההיסטוריה של ארץ ישראל והציבור הרחב, מידע רב במאות כתבות, מאמרים, ניתוחים  מסמכים ותמונות העוסקים בהיסטוריה של העיר העברית הראשונה. ראו גם העמוד המיוחד בפייסבוק: http://www.facebook.com/MyTourIl
 

עמוד הבית  |  שאלות ותשובות  |  קישורים  |  סרטונים  |  חדשות  |  הוסף למועדפים  |  צור קשר  |  מפת האתר  |  מאמרים בנושאי תיירות ברחבי א"י  |  תמונות מימי תל אביב הקטנה  |  כיכר המדינה

2011 © כל הזכויות שמורות mytelaviv.