שרונה אז והיום

ספרי תל אביב במהדורה דיגיטלית

גלריית סרטים

מגנטים תל-אביביים למכירה

מאמרים בתולדות תל-אביב

גלריית תמונות

פורומים

לוח אירועים

ספרים חדשים בנושא א"י

העולם שלי - מאמרים וכתבות על אטרקציות עולמיות

ארכיון ניוז-לטר שבועי

מאמרים וכתבות תיירותיות

סרטי תל-אביב הקטנה

מכתבי תודה על סיורים

ספרים של אילן שחורי למכירה

תל אביב - אודיסה

בית הבאוהאוס בו נולדתי - גורדון 67 תל-אביב

מסמכים נדירים מתולדות תל אביב

סרטים והופעות של אילן שחורי בתכנית רואים עולם בערוץ 1











כיצד גולדה מאיר כמעט ונהייתה ראש עיריית תל-אביב

כיצד גולדה מאיר כמעט ונהייתה ראש עיריית ת"א וההיסטוריה הישראלית הייתה משתנה לחלוטין

כרוז בחירות של גולדה מאיר לעיריית תל אביב

 אילן שחורי

ערב הבחירות לעיריות ולמועצות המקומיות, כדאי להיזכר בבחירות המוניציפליות שהיו לפני 58 שנה בדיוק, (במקביל לבחירות לכנסת השלישית)  אזי גולדה מאיר, בבחירות שהיו לראשות עיריית תל אביב, זכתה בניצחון ברור גדול וכמעט ההיסטוריה האישית שלה הייתה משתנה לחלוטין. אלא שברגע האחרון, איימו הסיעות הדתיות בתל-אביב במשבר, הפכו את עורם ולמרות ניצחון מפא"י בבחירות,  הביאו בישיבת מועצת העירייה שהתקיימה לאחר הבחירות, לאחר שני סיבובים בהם זכתה מאיר, לבחירתו של חיים לבנון, ממפלגת הציונים הכללים כראש העירייה.

 

לאחר 17 שנה בהן כיהן ישראל רוקח כראש עיריית ת"א (מונה ע"י הנציב העליון לאחר מותו של מאיר דיזנגוף בספטמבר 1936), הציע בן גוריון לרוקח כראש מפלגת הציונים הכלליים, למנותו באפריל 1953, כשר הפנים. את מקומו כראש עיריית ת"א תפס סגנו חיים לבנון והוא גם היה מועמד מפלגתו לבחירות לעירייה שתוכננו ל-26 ביולי 1955. מפלגת מפא"י ראתה בהתפתחות זו הזדמנות נדירה, לחזור ולשלוט בתל-אביב שהייתה עד אז בשליטה מוחלטת של הימין, למעט שנתיים וחצי ( 1925-1927), בהם עמד בראש העירייה  ראש מפלגת הפועלים בת"א דוד בלוך .

 

לפיכך החליט מנהיג מפא"י, ראש הממשלה דוד בן גוריון, להעמיד בראש רשימת מפא"י בתל-אביב, את שרת העבודה הפופולרית גולדה מאיר. צירופה של גולדה לרשימת מפא"י בתל אביב נעשה ברגע האחרון, לאחר שכבר נקבעה למעשה רשימת המועמדים, ובראשה עמד אז אליעזר שכטר, שהיה מזכיר מועצת פועלי תל אביב. הוא הוזז הצידה ובמקומו מונתה גולדה מאיר.

 

כרוז בחירות של גולדה מאיר לעיריית תל אביב

מאז שעלתה גולדה מאיר לארץ ישראל ב-1921 היא הקפידה לגור מידי פעם בתל-אביב ואף כתובתה בתל-אביב נחשבה לכתובת הרשמית שלה באותם ימים. החלטת בן גוריון התקבלה אז באהדה גדולה בצמרת מפא"י, לא רק מתוך הערכה כי בעזרת הציר של  ישראל לשעבר בברית המועצות, מנהיגת הפועלים והשרה הפופולרית, תשוב מפא"י לשלטון בעיר העברית הראשונה, אלא תהיה זו גם  הדמות הנשית הראשונה במדינת ישראל המתהווה שתיבחר כראש עירייה.

 

מערכת הבחירות בתל אביב של קיץ 1955  הייתה די סוערת, מלבד חיים לבנון שייצג את הציונים הכלליים, וגולדה מאיר שייצגה את מפא"י ,התמודד לראשות העירייה גם נציג תנועת החרות משה איכילוב. בתעמולת הבחירות הבטיחו אז אנשי מפא"י ובראשם גולדה תמיכה בעולים החדשים ובשכבות החלשות וחלוקה צודקת יותר של המיסוי והמשאבים העירוניים בין יפו והשכונות לבין האזורים המבוססים בעיר.

 

הבית של גולדה מאיר ברמת אביב

תוצאות הבחירות לעירייה אימתו את ההערכות, ומפא"י בראשותה של גולדה מאיר אכן זכתה בבחירות  עם 30.6 אחוזים מסך קולות המצביעים ובמספר המושבים הגדול ביותר במועצת עיריית תל אביב. עכשיו נותר רק לכנס את מועצת העירייה ובקולות מפא"י והשמאל לבחור בגולדה מאיר כראש העירייה החדשה. בישיבת מועצת העירייה שנתכנסה ב-5 בספטמבר 1955 הודיעו שלושה אישים על רצונם להיבחר כראש העירייה.  גולדה מאיר, חיים לבנון ומשה איכילוב. 

אסיפת בחירות של גולדה בכיכר האופרה ליד הים

בסיבוב ההצבעה הראשון זכתה גולדה לרוב ברור עם 13 קולות ( מפא"י, אחדות העבודה ופועלי ציון ומפ"ם), חיים לבנון זכה רק ל-8 תומכים  (הציונים הכללים בלבד) וכך גם משה איכילוב שקיבל את חמשת קולות נציגי חרות. בהצבעה זו נמנעו הנציגים הבודדים של הפרוגרסיבית, אגודת ישראל והקומוניסטים. אולם 13 הקולות שקיבלה גולדה לא הספיקו לה מבחינה חוקית להיבחר רשמית כראש העירייה מאחר והחוק דרש אז רוב  מוחלט של חברי המועצה, כלומר 16 תומכים.

מכתבו של הרב מאיר שמואל הולנדר נגד בחירת אישה לראשות עיריית תל אביב בחירות של גולדה

 

הוחלט לדחות ביממה את סיבוב הבחירות השני וכל הלילה עסקו נציגי מפא"י והציונים הכליים בגיוס תומכים. גולדה מאיר קיבלה במהלך הדיונים בלילה את תמיכתו של נציג מק"י ואילו לבנון קיבל את תמיכת תנועת החרות, כך שמערך הכוחות בבוקרו של ה-6 בספטמבר 1955 היה 14 קולות לגולדה ו-13 קולות ללבנון.

גולדה מאיר מקבלת אזרחות כבוד של העיר מידי מרדכי נמיר

הכל היה תלוי כיצד יצביעו המפלגות הדתיות ונציג הפרוגרסיביים. במהלך הדיונים דרשו נציגי המזרחי והפועל המזרחי כי אם יתמכו בגולדה תתחייב מפא"י להפסיק  את הנסיעות בשבת בחיפה אך התשובה הייתה שלילית. נציג אגודת ישראל מקרב הסיעות הדתיות הצהיר כי בשום פנים ואופן לא יתמוך באישה לראשות העירייה.  בסופו של דבר גם בסיבוב ההצבעה השני לא הייתה הכרעה והתוצאות היו דומות לסיבוב הראשון.

 גולדה מאיר והצייר ראובן רובין

אנשי אגודת ישראל, גייסו במלחמתם נגד גולדה את אחד מחשובי הרבנים שלהם, הרב שמואל מאיר הולנדר. שכתב אז מכתב אישי לחיים לבנון: "לכבוד האדון המהולל בתשבחות, הקצין העוסק בצרכי ציבור באמונה וכו', מר חיים לבנון, נ"י ראש העיר תל-אביב יפו המעטירה. אחדשה"ט (אחרי דרישת שלומו הטוב – ט"ש), באתי להודיעו כי הנני בין אלו המשתדלים אצל ראשי אגו"י ופואגו"י וראשי המזרחי נגד ההצעה לבחור את גברת מאירסון כראש העיר, דבר האסור ע"פ תורתנו הקדושה: למנות אשה כראש הקהילה=העיר. וכן לא נשמע כזאת אפילו בין גויי העולם, ובחירתה ח"ו יהיה חלול שם שמיים ושם ישראל בכל העולם ודי בזיון וקצף לעירנו ולמדינה… שבשום אופן אי אפשר למנות אישה לתפקיד כזה, ובפרט אשה זאת הידועה לכל כלוחמת נגד מסורת היהדות וקודשי ישראל…. ובהזדמנות זו אני מודה על ההוספה שאושר לי על משכורתי הרבנית."

גולדה מאיר מקבלת אזרחות כבוד של העיר מידי מרדכי נמיר

 בן אם מכתב קשה זה עזר או לא, בסיבוב ההצבעה השלישי והרביעי השתפר מצבו של חיים לבנון עד שבסיבוב ההצבעה החמישי, כל הסיעות הדתיות הצביעו עבור חיים לבנון והוא זכה ב-16 קולות ואילו גולדה קיבלה רק 14 קולו כשנציג הפרוגרסיביים העדיף להימנע.

גולדה מאיר המאוכזבת אמרה בנאומה לאחר מכן כי היא מאוכזבת מרה על דחיית בחירתה משום היותה אישה וטענה בין היתר: "בארץ הזו של חנה סנש, מעיזים בשנת 1955, בשנה השמינית לקיום מדינת ישראל, מעיזים להעלות מחדש את הארגומנטציה החשוכה הזו, שאין זכות שווה לאישה במדינת ישראל. אותם האנשים, אותם נציגי אותן המפלגות, ברצונם ובלא ברצונם, יושבים עם נשים בכנסת, יושבים עם נשים בממשלה, הצביעו בעד נשים לממשלה בכנסת לא פעם… ואיננו יכולים לקבל זאת ברצינות כי אם כעוד נקודה של מסחר". גם בספרה האוטוביוגרפי 'חיי', כתבה גולדה בין השאר: "ההתנגדות לכך שאני אהיה ראש העיר בתל-אביב משום שאני אישה הייתה טכסיס מפלגתי שעורר בי בוז גדול ואני אמרתי זאת במילים בוטות".

 

הנאום המקורי המלא של גולדה מאיר בתום כישלונה בבחירות (מקור: ארכיון גולדה מאיר)

לאחר כישלונה הצורב מול חיים לבנון, החליטה גולדה לפרוש מכהונתה במועצת העירייה ולחזור לתפקידה כשרת העבודה. זמן קצר לאחר מכן מונתה גולדה מאיר כשרת החוץ.  חיים לבנון כיהן כראש עיריית תל אביב במשך כ-6 שנים ובתקופתו נתנה ההוראה להריסת גימנסיה הרצליה מחד והקמת אוניברסיטת תל אביב ברמת אביב מאידך. מפא"י הצליחה לחזור לשלוט בעיריית תל אביב רק ב-1959, ולהביא להפסקת רצף של 30 שנה בשלטון הימין.

 

היה זה לאחר שמפא"י החליטה להציב לתפקיד המועמד לראש העירייה את מרדכי נמיר שזכה אז להערכה רבה ומילא עד אז שורה של תפקידים בכירים כמו מזכיר ההסתדרות ושר העבודה בממשלת בן גוריון. מפא"י שבה והפסידה לימין את ראשות עיריית תל-אביב ב-1974, שעה ששלמה להט צ'יצ, הביס את יורשו של נמיר,  יהושע רבינוביץ, כאחת ההשפעות הראשונות של מלחמת יום  הכיפורים.

תגובות
אין תגובות למאמר    להוספת תגובה


  חזור למעלה  חזור למעלה  




For english click here


טיולים

כל הטיולים




חדשות

כל החדשות


מסמך השבוע
מסמך השבוע

לקראת הבחירות הקרובות. מסמך מ 1918 על תעמומלת הבחירות שהיתה בתל אביב. תעמולה לא כ"כ שקטה



תמונת השבוע
תמונת השבוע

 זיכרון של פעם. גן  פרסומת לגן החיות של תל אביב. בתחילה היה  הגן מחוץ לעיר ולאט לאט העיר התקרבה לגן ולפתע הגן היה במרכזה והפך למיטרד


<< אפריל, 2024 >>
א ב ג ד ה ו ז
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
             
כל האירועים


הצטרפות לרשימת תפוצה


צור קשר


קישורים שימושים
עמוד תיור ישראלי בפייסבוק - הצטרף ע"י עשיית LIKE
לוח אירועים וחדשות של המועצה לשימור מבנים ואתרי התיישבות
אתר הטיולים והמידע - תל אביב שלי
פרש - האתר להיסטוריה וידיעת הארץ
לוח המראות ונחיתות און ליין
מגילות ים המלח - תצוגה דיגיטלית
מאמרים בנושא תולדות ארץ ישראל שהופיעו בכתבי העת קתדרה ועת-מול
נתונים סטטיסטיים עכשווים על תל אביב, כולל שנתונים
תחזית מזג אוויר בתל אביב
כל הקישורים



פורומים פופולארים
חוות דעת ועצות של מטיילים
פורום מורי דרך מייעצים
מעולמם של בתי המלון
טיפים והמלצות מתיירות חו"ל
ספרי תולדות ארץ ישראל - יד שנייה - מכירה - החלפה
כל הפורומים


אתר תל-אביב שלי,  My Tel-Aviv - בעריכתו של אילן שחורי, ההיסטוריון של תל-אביב, מביא לגולשים חובבי תל אביב, ההיסטוריה של ארץ ישראל והציבור הרחב, מידע רב במאות כתבות, מאמרים, ניתוחים  מסמכים ותמונות העוסקים בהיסטוריה של העיר העברית הראשונה. ראו גם העמוד המיוחד בפייסבוק: http://www.facebook.com/MyTourIl
 

עמוד הבית  |  שאלות ותשובות  |  קישורים  |  סרטונים  |  חדשות  |  הוסף למועדפים  |  צור קשר  |  מפת האתר  |  מאמרים בנושאי תיירות ברחבי א"י  |  תמונות מימי תל אביב הקטנה  |  כיכר המדינה

2011 © כל הזכויות שמורות mytelaviv.